Behöver vi silikoner i kosmetika? Är de dåliga för oss? Läs mitt inlägg där jag berättar sanningen kring silikoner i skönhetsprodukter.
Kommer du ihåg när du först blev mer medveten kring hud- och hårvård? När du började få kunskap och utveckla bra vanor vårdrutiner? Jag slår vad om att något av det första du läste var att silikoner är dåligt för håret och täpper igen hudporer. Och du kanske till och med förde vidare informationen och började upprepa den för dig själv. Jag är ledsen att säga det, men det är mer komplext än så – därför publicerar jag detta inlägg idag.
Men innan jag svarar på frågan: ”Är silikoner skadligt för oss?”, måste jag presentera några grundläggande tankar och information – bara för att förtydliga för de som inte vet så mycket om silikoner.
Vad är silikoner?
Substansen som vi kallar ’silikoner’ är siloxaner, som är silikonbaserade polymerer. Det säger inte så mycket kanske…
Det viktigaste för oss är faktumet att silikoner i kosmetika är menade att göra skönhetsprodukter tätare och ge bättre glid och lenhet. Och det är precis därför hårbalsam innehåller silikoner – så att håret blir sådär mjukt och silkeslent.
Det är viktigt att förstå att silikoner innehåller hydrofobiska molekyler vilket betyder att de avvärjer vatten. Detta är ännu en egenskap som gör att kosmetika med silikon exempelvis kan skydda håret mot frissighet vid exponering för fukt. I sminkprodukter med silikon ökar hållbarheten.
Jag tycker att detta är den viktigaste informationen som förklarar vad silikoner är och vilka egenskaper de har. Nu är det dags att analysera och se närmre på om silikoner är dåligt för oss och hur de faktiskt fungerar.
Hur fungerar silikoner?
När vi använder kosmetika med silikoner, fastnar rester i hår och hud och skapar en slags ogenomtränglig beläggning. På detta vis ger silikoner skydd både från fukt och negativa väderförhållanden, UV-strålning och till och med mekaniska skador.
När håret jämnas ut och blir lent av silikoner blir det helt enkelt mer resistent och starkt eftersom det bär en beläggning som fungerar lite som en rustning.
Och detta är kärnan i den falska övertygelsen att silikoner är dåligt för oss. Vi tänker att en beläggning av silikon inte ger tillräckligt med skydd samt att det blockerar huden från syreupptagning. Vi antar också att den skyddande rustningen överbelastar hud och hår.
Är silikoner dåligt för oss?
Är vår oro motiverad? Borde vi göra oss av med alla kosmetikaprodukter med silikoner och bara välja silikonfria recept?
Sanningen är att den negativa effekten av silikoner i kosmetika är en MYT som hållits vid liv alltför länge nu. Det är en felaktig övertygelse eftersom rimlig användning och i måttliga mängder har silikoner en positiv inverkan på hår och hud.
Å andra sidan kan vi absolut notera vissa negativa effekter som silikoner har och detta kan vi inte förneka. Silikoner kan absolut tynga ned håret, göra hårvården jobbigare och störa näringsämnen från att nå håret på djupet. Silikoner kan också täppa igen hudporer och bidra till akne. Allt detta är sant, men denna information har också en dold agenda.
Det är bra att förstå att silikoner i skönhetsprodukter är ohälsosamt för våra kroppar, bara när:
- vi använder det för ofta
- vi använder för mycket
- vi är dåliga på att avlägsna dem grundligt
Hur begränsar man den negativa effekten av silikoner?
Det är enbart upp till oss att bestämma om silikoner är dåligt för hår och hud eller inte. När du inte använder för mycket och följer instruktionerna och när du är noga med att skölja ur och avlägsna ämnena från kroppen, är silikoner inte alls dåligt i vår dagliga vård. Faktum är att när du börjar använda silikoner på rätt sätt är de enbart positiva för dig.
Jag ska slutligen ge dig några tips: Vad kan man göra för att begränsa den negativa effekten av silikoner? Först och främst – använd mindre mängder. Använd bara precis så mycket du behöver – då uppnår du len hud och lent hår som är skyddat mot skador. Försök inte heller kombinera flera produkter som innehåller silikoner. För att förtydliga: om du väljer en kräm med silikoner borde du använda silikonfria sminkprodukter.
Det viktigaste är dock regelbunden rengöring av hår och hud som fokuserar på avlägsning av silikoner. För att göra detta, använd schampon eller ansiktsrengörare som innehåller starkt rengörande medel. Du bör givetvis inte använda detta dagligen eftersom det kan torka ut kroppen. Men en eller två gånger i månaden hjälper oss att få ur silikonrester grundligt. Hår och hud kommer att tacka dig.