185 av de giftigaste kosmetiska produkterna!

För en tid sedan släppte UFC Que Choisir, en fransk konsumentgrupp, en lista på nästan 200 produkter som – enligt dem – kan ha en skadlig effekt på användarens hälsa. 185 av dessa produkter tillhör välkända märken. Vilka kosmetiska produkter finns på den franska listan? Varför finns de med på den?

UFC Que Choisir har tagit fram en lista på kosmetika som är skadliga för hälsan. På grund av giftiga ämnen i sammansättningen kan de påverka det mänskliga endokrina systemet. Trots många varningar från toxikologer och dermatologer har tillverkarna inga planer på att ändra produkternas sammansättning. Detta är helt lagligt, för ingredienserna som UFC Que Choisir lyft fram är lagliga. Organisationen bestämde sig därför för att släppa publicera på produkter som (trots att de är lagliga) kan skada vår hälsa.

Vilka finns med på UFC Que Choisirs svarta lista?

Den skapades av den franska konsumentgruppen och listan innehåller 185 produkter som finns i nästan alla butiker. Produkterna säljs nästan överallt trots att sammansättningen är laglig. Bland några av märkena på UFC Que Choisirs lista finns: Adidas, Axe, Dove, Elmex, Garnier, Bourjois, Signal, Oral-B, L’Oreal Paris, Nivea, Head & Shoulders, Clarins, Colgate, Eucerin, Le Petit Marseillais, Mixa, Pampers, Rexona, Rimmel, Scholl, Vichy, och till och med några av Carrefours kosmetiska produkter.

Vilken kosmetika bör vi undvika?

Bara för att märkena finns med på den franska listan betyder det inte att alla deras produkter är dåliga. Du bör dock läsa innehållsförteckningen på produkter som ansiktskrämer, schampo, deodorant, aftershave, tandkräm, munvatten, och parfym.

En stor överraskning var att till och med återfuktande babyservetter kan innehålla fenoxietanol – ett giftigt konserveringsmedel.

Över 100 av de kosmetiska produkterna på UFC Que Choisirs lista innehåller ämnen som kan påverka det endokrina systemet, och 50 av dem innehåller det kemiska filtret Oktylmetoxicinnamat, som fungerar som ett hormon i huden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *